Profesyonel Sosyal Medya Yönetiminin Önemi
2000’lerde başlayan ve dikkat çeken bir biçimde hızla ilerleyen dijital fenomenlerden biri olan sosyal ağlar, bugün en çok ziyaret edilen web sitelerinin başında geliyor.
En önemli teknolojik gelişmelerinden biri olan sosyal ağlar; zaman ve mekan farkı olmaksızın insanların birbirleriyle bağlantı ve iletişim kurmalarına imkân veren online topluluklar olarak adlandırılabilir.
Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Linkedin, Pinterest, TikTok vb. ağlarda/sitelerde kullanıcılar kendi kişisel profillerini oluşturarak; o sosyal ağı kullanan diğer kişilerle etkileşime girer. Kısacası sosyal medya; profil sayfaları bir kullanıcı için kişisel web sitesi niteliğindedir.
Profesyonel Sosyal Medya Yönetimi
Geleneksel anlamda yüz yüze gerçekleştirilen iletişim; anlık mesajlaşmanın ve interaktif yazışmaların sinerjisi kullanılarak dijital ortamda gerçekleştiriliyor. Kısacası bugün dünya nüfusunun %50’den fazlasının kullandığı sosyal medya, hem bireysel hem de kurumsal anlamda büyük önem taşıyor. Burada ise devreye profesyonel sosyal medya yönetimi giriyor.
Profesyonel sosyal medya yönetimi; günümüzde reklam ve pazarlama sektörü için bilhassa önem arz etmektedir. Bu işi yapan kişi olarak betimleyebileceğimiz “sosyal medya yöneticisi” ise kurumsal ya da kişisel bir yapıya ait sosyal medya hesaplarının yönetimine dair sorumluğu alan yani bu işi yöneten kişidir.
Sosyal Ağ Yöneticiliği
Sosyal medya yöneticileri; sosyal medya ve dijital pazarlama alanında belli bir tecrübeye ve bilgiye sahiptirler.
Sosyal medya yöneticiliği yapan kişilerin kreatif ve analitik olması gerekir. Yinelemek gerekirse bir sosyal medya uzmanı; çeşitli dijital araçları kullanarak firmanın sosyal medya hesaplarını yönetir. Böylece o markanın dijitalde var olmasını sağlayarak, işletmenin marka bilinirliğini arttırır.
Peki sosyal medya yöneticisi tam olarak ne yapar? Sosyal medya uzmanı/yöneticisi; bir şirketin dijital ortamdaki marka bilinirliğini arttırmak için; o şirketin Facebook ve instagram başta olmak üzere sosyal medyaki reklamlarını yönetir. Böylece markanın çeşitli sosyal ağlarda hedef kitle ile buluşmasını sağlar.
Ayrıca o marka özelinde sosyal medyada paylaşılacak olan içerik ve görsellerin; planlanması, üretilmesi, zamanlaması, organizasyonu ve optimizasyonu yine sosyal medya yöneticisinin görevidir. Tüm bunların akabinde geri bildirimleri analiz ederek yeni kampanya ve reklamları optimize eden ve bunlardan verimli sonuçlara ulaşmayı hedefleyen kişi de yine sosyal medya yöneticisidir.
Write a Comment