Sosyal Medya Paylaşımlarını Nasıl Etkili Hale Getirebiliriz?

Sosyal Medyanın gücünü gün geçtikçe daha çok görmekteyiz. Online çalışmalar da etkili olan bölümünün önemli bir kısmı sosyal medya yönetimi ile ilgilidir. Bunun nedenlerinden birisi de marka kendi çalışmalarını online olarak sosyal medya aracılığı ile gerçekleştirmesidir. Marka, kendisiyle ilgili tercih ettiği bilgileri sosyal medya paylaşımları ile müşterilerine ulaştırabilir. Marka, yaratmak istediği ya da güçlendirmek istediği ‘’marka algısını’’ güçlendirmek için sosyal medyayı aktif kullanarak faydalanabilir. Web sitesi de benzer işlevler görse de web sitesine sosyal medya araçlarından daha az giriş yapılmaktadır.  Sosyal medya aracılığı ile çalışanlar, müşteriler marka hakkında daha çok bilgi sahibi olabilmektedir. Doğru bir strateji ve uygun içerikler ile marka var olan imajını güçlendirir ve bu markanın kendi elindedir.

Sosyal medya zararları da olan bir platformdur. Aynı zamanda sosyal medya paylaşımlar ile yanlış anlaşılmalara sebep olabilecek bir platformdur. Bu aşamada sosyal medya yönetimi konusunda bilgi sahibi kişiler ile çalışılması gerekir. Sosyal medya çalışmalarında bir diğer eksiklik ise herkesin sosyal medya yönetimi yapabileceğine dair düşüncedir. Sosyal medya yönetimi strateji dahilinde, belli hedefleri olan, markayı güçlendirmeye yönelik, sistematik ilerleyen bir yapıya göre yapılmalıdır.  Şimdi birlikte strateji oluşturma aşamalarına bakalım.

1.Adım: Markayı Yakından Tanımak

Sosyal medya yönetimini yapacağınız marka ne iş yapar, ürün veya hizmetlerini kimler kullanır? Hali hazırda müşterileri kimlerdir? Kurumun gelmek istediği nokta ve hedefleri nelerdir? Ürünlerin özellikleri nelerdir? Markanın oluşumundan geçmişinden geleceğine ve bugünü hakkında bilgi sahibi olunur.

2.Adım: Hedef Kitleyi Tanımak

Markaların müşterileri ve hedeflenen müşterileri hakkında bilgi sahibi olunur. Markanın hedef kitlesini belirlerken, ilgili hedef kitleye hangi sosyal medya platformlarıyla ulaşabileceği tespit edilmelidir.

3. Adım: Rakipleri Analizi

Rakipler kimlerdir, online ve offline çalışmaları nelerdir, bunlar hakkında bilgi toplanmalıdır. Markanın rakiplerini sosyal medya çalışmalarında incelenmelidir. Burada kurumun büyüklüğü, yer aldığı sektöre göre incelemeler yapılmalıdır.

4. Adım: Sosyal Medya Yönetiminin Stratejisini Oluşturmak

Markanın özelliklerine, müşteri profiline, potansiyel müşterilerine, rakiplerine ve pazara bakarak oluşturduktan sonra araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilerle öne çıkartılacak konular belirlenir. Müşterinizin sosyal medya çalışmalarında elde etmek istediği sonuçlar da oldukça önemlidir. Araştırma sonucunu hedefler doğrultusunda kategorilendirilmesi ve her kategori için ayrı çalışmalar yapılmalı ve nasıl çalışmalar yapılacağına karar verilmesi gerekmektedir.

5.Adım : Görsel Kullanımına Dikkat Edin

Yapılan araştırmalara göre; sosyal medya üzerinde görsel kullanılarak yapılan paylaşımlar, görsel bulunmayan paylaşımlara göre daha çok ilgi görmektedir. Görsel kullanılarak yapılan paylaşımlarda insanlar daha çok etkileşim gerçekleştiriyor ve daha çok dikkatlerini çekiyor. Bu yüzden paylaşımlarda kullanacağınız görseller sizin en önemli ve en etkili basamaklarınızdan biri olacaktır. Doğru görseller ile görselin altında ki bilgi doğru orantılı olmalıdır.

6.Adım: Sosyal Medya Haftalık İçerik Standart Planlarının Oluşturulması

Sosyal medya üzerinden hedef kitlenize yönelik paylaşımlarda bulunacaksınız. Burada dikkat etmeniz gereken nokta hedef kitlenize ulaşacağınız en doğru zamanın hangi aralıklar olduğunu bilmektir. Hedef kitlenin gün içerisinde hangi saatlerde sizden gelecek paylaşımları görebileceğini ve hangi saat aralıklarında daha aktif olduğunu bilmek önemlidir. Bunları gözlemledikten sonra doğru zamanlamayı belirleyip, paylaşımlarınızı ona göre yaparsanız müşteri potansiyeline bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Haftalık çizelge oluşturmanız gerekmektedir. Standart olarak içerik konularınızı ve haftanın hangi günlerinde ne tür içerikler paylaşacağınızı belirlemeniz daha sistematik bir çalışma yapmanızı sağlayacaktır. Özel gün paylaşımları yapılmalıdır. Sayfa da sektör ile alakalı fuar etkinlikleri, sektör hakkında söyleşiler yer alabilir.

7. Adım: Haftalık İçeriklerin Oluşturulması

Bütün çalışmalar yapıldıktan sonra her haftanın planı önceden belirlenmelidir. O haftalık planı önceden belirlenir ise çok kolaylık sağlar. Son dakika değişiklikleri, onay beklemek vb. durumlar daha az yaşanmaktadır.

Kampanyalar da stratejinin belirlenme aşamasında planlanmalı. Reklam çalışmaları önceden belirlenmelidir. Doğru strateji için araştırmanızı doğru yapmalısınız. Socialbakers, Google Trends ve benzeri birçok analiz aracından faydalanabilirsiniz.

Bir diğer önemli nokta ise kriz yönetimi. Örneğin müşteri şikayetleri olduğunda ne yapmalı? Kurumun şikayet yönetimine bakış açısı önemlidir. Şikayet durumunda ne denmesi gerektiği önceden belirlenmelidir. Şikayet durumunda kurum anında bilgilendirmeli ve cevap verilmelidir. Kurumun da hızla şikayet eden kişiyi araması gerekir. Aksi takdirde kişi defalarca yazacak, sosyal platformlarında memnuniyetsizliğini dile getirmeye devam edecektir.

Sosyal medya yönetimi ve paylaşımları anlık olmamalı, hedef kitle göz önüne alınarak, stratejiler belirlenerek önceden planlanmalıdır.

Write a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Alın